Helmivirkkauksen ABC: materiaalit

Olen koonnut näille sivuille tietoja helmivirkkauksesta. Pääosa on ihan omien kokemusteni perusteella kirjoitettua, mutta mukana on varmasti myös muualta löydettyä ja lainattua tietoa. Toivottavasti tästä on jollekulle apua ja iloa!

Materiaalit:
  • virkkuukoukku
  • lanka
  • helmet
  • neula
Neulaa tarvitaan helmien pujottamiseen lankaan, sekä työn valmistuttua sen päättelemiseen. Kannattaa valita mahdollisimman isosilmäinen neula, johon lanka on helppo pujottaa, mutta kuitenkin sen verran ohut, että mahtuu helposti helmen reiän läpi.

Virkkuukoukun ja langan paksuus riippuu siitä, mitä helmiä työhösi käytät. Mitä isommat helmet, sitä paksumpaa lankaa voi käyttää ja tällöin myös virkkuukoukku voi olla isompi. Itse käytän pääasiassa 11/0-kokoisia helmiä töissäni, jolloin parhaimmaksi on osoittautunut virkkauslanka, joka on paksuudeltaan nro 30, mutta myös hiukan paksumpi nro 20 käy ihan hyvin eikä juuri näy helmien väleistä. Olen pääasiassa käyttänyt virkkuukoukkua nro 1. Se on jo aika pieni ja hiukan hankalakäyttöinen, joten ainakin aloittelijalle suosittelisin vaikkapa 2mm virkkuukoukkua ja 8/0 tai 6/0 helmiä.

Langan materiaalista sen verran, että tällä hetkellä käytän itse puuvillalankaa, koska satuin ostamaan sitä kerralla useamman kerän enkä raaski jättää sitä käyttämättä.. Kuitenkin olen muualta lukenut, että polyesterilanka olisi parempaa, koska se ei veny käytössä. Puuvillalanka saattaa antaa jonkin verran periksi, joten valmis koru saattaa ajan myötä "löystyä". En osaa sanoa tähän mitään omakohtaista kokemusta, mutta aion varmuuden vuoksi jatkossa käyttää polyesterilankaa. Ainakin Eurokankaasta saa tikkauslangan nimellä myytävää polyesterilankaa, joka on paksuudeltaan nro 30. Siinä on myös se hyvä puoli, että sitä saa aika monessa eri värissä. 

Lähes mitä tahansa helmiä voi käyttää helmivirkkaukseen, mutta tasaisinta pintaa saa kun käyttää siemenhelmiä tai muita pieniä helmiä.  Olen nähnyt esimerkiksi fasetoiduista 4mm pyöreistä tsekkiläisistä lasihelmistä (=fire polished beads) virkattuja koruja ja ne ovat olleet oikein kauniita. Voit myös käyttää useampaa erilaista helmityyppiä yhdessä, jolloin pintaan saa kivaa vaihtelua. Esimerkiks tämä koru, jonka nimesin Boltseiksi, on virkattu 10/0 siemenhelmistä sekä 3mm magatama-helmistä. Pienimmät helmet, joista tehtyjä helmivirkkauksia olen nähnyt ovat 18/0-kokoisia ja suurimmat varmaan juuri nuo äsken mainitut 4mm tsekkiläiset. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...