Helmivirkkauksen ABC: rannekoru piilosilmukkatekniikalla

Ajattelin, että tämä tekniikka aukenee parhaiten esimerkkiprojektin avulla. Tässä projektissa lopputuloksena on rannekoru:


Tarvikkeet:
 • ohutta lankaa (esimerkiksi Novita Virkkauslanka sopii hyvin, myös ohuempi käy)
 • siemenhelmiä, koko 8/0, kahta eri väriä A(n. 3g), B(n. 15g)
 • virkkuukoukku, koko esim. 1,5mm
 • isosilmäinen neula 
 • koruvaijeria 
 • 2 puristushelmeä
 • (2 puristushelmen suojushelmeä)
 • (2 vaijerinsuojusta)
 • 2 helmihattua
 • 2 välirengasta
 • lukko
Tarvikeluettelo näyttää pitkältä, mutta suurin osa tarvikkeista tarvitaan lukon kiinnittämiseen!

Tee näin:

1. Pujota neulan avulla lankaan siemenhelmiä seuraavasti 1xA, 5xB. Kaikkiaan helmiä tulisi olla langassa n. 1,5 m pituudelta (parempi pujottaa hieman liikaa kuin liian vähän). Älä katkaise lankaa! Tässä työssä käytetään kahden eri värin helmiä siitä syystä, että tällöin kierroksen vaihtumiskohdan näkee erivärisestä helmestä ja näin on helppo pysyä selvillä siitä, onko virkannut silmukat oikein. Ilman värinvaihtoa kierroksen vaihtumiskohtaa on erittäin hankalaa huomata (ellei halua laskea helmiä).2. Tee lankaan aloitussilmukka ja virkkaa 1 ketjusilmukka ilman helmeä ja 6 ketjusilmukkaa, 1 helmi jokaiseen. Ketjusilmukka helmen kera virkataan kuten tavallinenkin ketjusilmukka, mutta aina ennen langankiertoa tuodaan langassa seuraavana oleva helmi ihan virkkuukoukun juureen. Helmi asettuu aina ketjusilmukan "alle".
Yht. 7 ketjusilmukkaa

3. Yhdistä ketjusilmukat renkaaksi virkkaamalla 1 piilosilmukka ensimmäiseen ketjusilmukkaan (=siihen, missä ei ole helmeä).

Keltainen helmi on aina kierroksen viimeinen helmi

4. Työnnä virkkuukoukku ensimmäiseen helmelliseen ketjusilmukkaan, helmen alta. "Napsauta" sormellasi silmukassa oleva helmi koukun yli oikealle

Työnnä helmi oikealle
Vie kerältä tulevassa langassa seuraavana oleva helmi ihan koukun juureen ja kierrä lanka silmukassa jo valmiina olevan helmen takaa koukun ympäri. Vedä lanka molempien koukulla olevien silmukoiden läpi. Koukulla on nyt yksi silmukka.

Vedä lanka molempien koukulla olevien silmukoiden läpi

 
5. Toista edellinen kohta vielä 5 kertaa virkaten 1 helmi jokaiseen ketjusilmukkaan - ensimmäinen kierros on valmis. 

1. kierroksen jälkeen helmet sojottavat sinne tänne

6. Jatka virkkaamalla helmipiilosilmukoita niin kauan, että helmiputkilo ylettää lähes ranteesi ympäri (huomioi pituus, jonka lukko lisää). Itse virkkasin kuvan koruun 80 kierrosta helmiä (ranteeni on melko kapea).

Tarkkaile A-helmiä! Niiden pitäisi asettua alla olevan kuvan mukaisesti. Jos näin ei tapahdu, olet joko skipannut silmukan/silmukoita tai virkannut useampia helmiä samaan silmukkaan. Vaihtoehtoisesti voi olla että olet tehnyt virheen pujottamisvaiheessa. Aluksi kannattaa tarkistaa helmet jokaisen kierroksen jälkeen, myöhemmin riittää varmasti, että tarkistaa aina silloin tällöin.

Helmet asettuvat spiraalimaisesti
Viimeisin virkattu kierros on aina eri näköinen kun aikaisemmat, sillä vasta seuraavan kierroksen virkkaaminen kääntää ja kiinnittää helmet paikoilleen vaakatasoon. Älä siis huolestu, jos muutaman ensimmäisen kierroksen jälkeen työ näyttää vielä vähän sekasotkulta.

7. Kun putkilo on riittävän pitkä, päättele langanpäät ja kiinnitä lukko. Lukon kiinnittäminen on aiheena seuraavassa osiossa Helmivirkkauksen ABC:tä. Valmista tuli!

Huom! Tämä ohje on oikeakätisesti virkkaavalle! Käytännössä vasenkätinen toimii ihan samalla tavalla, mutta peilikuvamaisesti.

Kommentit, kysymykset ja palautteet ovat enemmän kuin tervetulleita!

2 kommenttia:

 1. Ihanaa, kun olet jaksanut tehdä ohjeet!! Kokeilen tätä hetimiten :)

  VastaaPoista
 2. Vaula Pesonen 2015 22.0722. heinäkuuta 2015 klo 18.57

  Löysin tänään nämä ohjeet ja aion kokeilla vielä tänään mitä tulee. Onko tulos hiirelle takki tai kukkaro. Kiitos Hänelle joka on nähnyt vaivaa noin selkeiden ohjeiden laittamiseen.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...