Helmivirkkauksen ABC: tekniikat

Tässä tekstissä tarkoitan helmivirkkauksella tekniikoita, joilla saadaan aikaan tiivistä helmipintaa eikä lanka juuri näy helmien välistä. Muutamia muitakin käsityötekniikoita nimitetään helmivirkkaukseksi, mutta niillä ei varsinaisesti tämän jutun aiheen kanssa ole tekemistä.

Kirjoitin tarkoituksella tekniikoita, sillä helmivirkkausta voi tehdä muutamallakin eri tavalla, ja lopputulos on jokaisella hieman erilainen. Ne myös soveltuvat eri tarkoituksiin.

1. Piilosilmukkatekniikka
Nimensä mukaisesti helmet virkataan työhön pelkillä piilosilmukoilla. Valmiissa pinnassa helmet asettuvat vierekkäin vaakatasoon, ja kaksi päällekkäistä ovat aina toisiinsa nähden limittäin. 
8/0 siemenhelmet, Novita Virkkauslanka

Piilosilmukkatekniikka sopii hyvin tasapaksuihin tuubimaisiin kaula- ja rannekoruihin, mutta esimerkiksi pallomaisia muotoja sillä ei voi tehdä. Kun lehdissä ja kirjoissa kerrotaan helmivirkkauksesta, usein tarkoitetaan nimenomaan tätä piilosilmukkatekniikkaa. Itsellänikin oli pitkään käsitys, ettei muita tekniikoita edes ole, mutta sitten löysin seuraavan tekniikan eräästä lehdestä.

2. Kiinteäsilmukkatekniikka, helmi 1. langankierrolla
Jälleen nimensä mukaisesti tässä tekniikassa käytetään kiinteitä silmukoita. Valmiissa pinnassa helmet asettuvat vinoittain, nojaten oikealle.
8/0 siemenhelmet, Novita Virkkauslanka
Tämä tekniikka on varsin monikäyttöinen, se sopii paitsi sileisiin putkimaisiin koruihin, myös erilaisiin muotoiluihin, palloihin, sydämiin jne. Nimitys tulee siitä, että helmi lisätään silmukkaan kun lanka kierretään ensimmäisen kerran virkkuukoukun ympärille.

3. Kiinteäsilmukkatekniikka, helmi 2. langankierrolla 
Kuten edellinen, mutta helmi lisätään vasta toisen langankierron aikana. En itse ole tätä tekniikkaa kokeillut, koska edellinen tuntui itselle sopivalta, mutta olen nähnyt kuvia ja niissä valmis pinta on muuten samankaltainen kuin edellisessä, mutta helmet kallistuvat vasemmalle.

Jatkuu myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...